O streličarstvu   Klubovi   Turniri   Savez   Reprezentacija   Rekordi   Rezultati   Dokumenti   Vijesti   Oglasi   Linkovi   Online   Kontakt   Naslovnica   English  
O streličarstvu:
 
STRELIČARSTVO DANAS U EUROPI I SVIJETU
U Europi i svijetu streličarstvo stiče iz dana u dan sve veći broj poklonika. Na primjer u Americi sada ima preko 2 milijuna registriranih streličara, a lovaca lukom i strijelom ima nekoliko puta više. U Europi streličarstvo je najviše razvijeno u Francuskoj, zatim u Italiji, u skandinavskim zemljama, u Njemačkoj, Poljskoj i u Turskoj.
STRELIČARSTVO JE OLIMPIJSKI SPORT
Streličarstvo se prvi puta pojavljuje na drugim Olimpijskim igrama, 1900. god. u Parizu. Bilo je i na OI 1904., 1908. god. i 1920. god, a onda je skinuto s programa zbog nejedinstvenih pravila. Svaki organizator OI postavio je neku svoju streličarsku disciplinu pa se rezultati nisu mogli uspoređivati, niti voditi olimpijski rekordi. Streličarstvo je ponovno uvršteno na program Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu.
MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE
Danas postoji nekoliko međunarodnih streličarskih organizacija, ali temelji moderne streličarske organizacije postavljeni su 1931. god. osnivanjem Međunarodne streličarske federacije FITA (Fédération Internationale de Tir á l' Arc). Utvrđena su nova jedinstvena pravila i discipline koje se 'gađaju' u cijelom svijetu, rezultati se mogu uspoređivati i voditi svjetski rekordi. To je bio jedan od uvjeta da se streličarstvo vrati u program Olimpijskih igara. U FITA je sada učlanjen 121 nacionalni streličarski savez. Hrvatski streličari bili su članovi FITA od 25.9.1965., a od uspostave samostalne države, kao Hrvatski streličarski savez, od 20. 8. 1992. godine. Članovi smo i Europske streličarske unije EMAU (European and Mediterranean Archery Union) koja je također član FITA. Natječemo se i u okviru 3-D EAA (3-D European Archery Association). Naši su streličari bili, a i sada su, članovi naviših tijela u FITA i EMAU.
STRELIČARSTVO U HRVATSKOJ
U Hrvatskoj je prvi streličarski klub osnovan u Zagrebu 1955. godine, pod imenom "1. SK Zagreb" (Prvi streličarski klub Zagreb). Taj je klub bio rasadnik streličarstva u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama. Osnivali su se klubovi u mnogim gradovima diljem Hrvatske; poneki su prestali s radom a mnogi su još i danas aktivni sljedbenici streličarskog sporta. Prvo Hrvatsko prvenstvo u FITA disciplini održano je 13. rujna 1963. godine.
TKO SE MOŽE BAVITI STRELIČARSKIM SPORTOM?
Streličarstvo je sport kojim se zaista mogu baviti i muškarci i žene svih starosnih razina. Taj sport zahtijeva smirenost i koncentraciju, omogućava boravak i kretanje u prirodi, a u zimskom razdoblju u sportskoj dvorani, tako da se aktivnosti odvijaju tijekom cijele godine. Streličarstvo pruža ravnopravnu aktivnost invalidnim osobama. Ovim sportom se rekreativno ili kao natjecatelji mogu baviti svi.
OBITELJSKI SPORT
Za streličarstvo se s pravom može reći da je i obiteljski sport u rekreativnom kao i u natjecateljskom pogledu. U isto vrijeme ili na istom natjecanju mogu gađati roditelji i djeca, pa i djedovi, svak u svojoj kategoriji i u svojemu stilu. Takvu pojavu u praksi zamjećujemo diljem svijeta a i u nas. Cijela se obitelj može zajedno rekreirati i zabaviti na treningu ili na natjecanju.
TRENINZI
Trening u dvorani Iako se održavaju i ekipna natjecanja, streličarstvo je ipak individualni sport. To znači da svaki pojedinac trenira za sebe, a njegov dobar uspjeh i rezultat bit će dobar prinos uspjehu kluba, saveza i države. Sigurno je zabavnije i koji puta korisnije trenirati u društvu, ali nije potrebno da se sakupi momčad kako bi mogli trenirati. Svak može trenirati kad mu odgovara, ovisno o raspoloženju ili slobodnom vremenu.
GDJE MOŽEMO GAĐATI ?
Osim na već pripremljenim klubskim terenima za streličarstvo i na terenima gdje se održavaju natjecanja, možemo uz provođenje odgovarajućih mjera sigurnosti imati i vlastiti teren za gađanje. To može biti dvorište, livada ili šuma u blizini kuće ili vikendice, može se vježbati u štaglju, pa čak i u stanu.
OPREMA
Oprema je danas veoma kvalitetna i trajna. To znači da je možemo rabiti desetak i više godina, ako se koristi pravilno . Izbor opreme i cijena ovisi o streličarskoj disciplini kojom se želimo baviti, da li samo za rekreaciju ili natjecanja ili čak za oboje - zavisi i o kojem stilu. Izbor opreme ovisi o fizičkoj kondiciji i drugim posebnostima svakog pojedinca. Iz nabrojenih i drugih razloga, preporučujemo svakome koji se odluči baviti streličarstvom da se javi u koji od streličarskih klubova (ili ako nema klub u blizini, direktno u Savez) gde će dobiti potrebne informacije. Tek iza toga preporučuje se nabavka opreme, jer će tek tada odgovarati potrebama.
 
olimpijski luk (recurve bow) složeni luk (compound bow) samostrel (crossbow)
LITERATURA
Izašla je knjiga Hrvoja Šarića, dugogodišnjeg streličara, reprezentativca i streličarskog trenera o streličarskom sportu. Knjiga je okupila dobre kritike i zasad je jedina na hrvatskom jeziku koja se može nabaviti. Pomoći će početniku ali i naprednijem streličaru.

Za nabavku knjige obratite se izravno autoru na telefon 051/ 415-370 ili je možete potražiti u knjižari:
Nova - Rijeka
Sveučilišna knjižara d.o.o.
www.sveznadar.com
Trpimirova 5a, 51000 Rijeka
tel. 051 / 335 - 147
fax. 051 / 215 - 529
e-mail: ante.russo@ri.tel.hr
info@sveznadar.com
"Luk i strijela" autor: Hrvoje Šarić
KATEGORIJE
Prema godinama i spolu članovi i natjecatelji podijeljeni su u slijedeće kategorije:
 
 dječaci i djevojčice   do 10 god.
 od 10 do 12 god.
 od 12 do 14 god.
 kadeti  od 14 do 17 god.
 juniori  od 17 do 20 god.
 seniori  od 20 do 50 god.
 veterani  preko 50 godina

STILOVI
Streličari su podijeljeni i prema stilu, t.j. prema vrsti opreme kojom gađaju:

  • olimpijski luk - zakrivljeni luk (recurved bow)
  • složeni luk (compound bow)
  • goli luk, bez nišana - instinktivno gađanje (bare bow)
  • standardni luk
  • lovački luk
  • dugi luk (longbow) 
  • samostrel (crossbow)
DISCIPLINE
Osim disciplina kojima se u nas najčešće bavimo (metno, poljsko i 3D streličarstvo), FITA također njeguje discipline Flight (natjecanje u najdaljem letu strijele), Clout (meta je krug promjera 15 m, iscrtan na zemlji sa zastavicom u sredini. Gađa se paraboličnom putanjom strijele sa 165 m udaljenosti). Tu je i nanoviji Ski Arc ili Arcathlon (biathlon pri čemu se mete gađa lukom i strijelom, a ne puškom). U svijetu ima mnogo različitih disciplina. Gotovo svaka zemlja ima jednu ili čak nekoliko svojih disciplina koje su se zadržale zbog tradicije ili zabave. Dobar je primjer japansko tradicionalno streličarstvo, kyudo, koje prati svojevrsna ceremonija, a pod jakim je utjecajem Zena. 

Ski Arc

> Metno streličarstvo

Na liniji gađanja Metno streličarstvo je disciplina koja je prvenstveno podjeljena na vanjsko (gađa se na otvorenom prostoru) i dvoransko.
Kada se gađa na otvorenom, onda su to obično ravne livade ili stadioni na kojima se izmjere daljine, postave mete u nizu, odrede stajališta odakle se gađa i sve ostalo što ide uz takva natjecanja.
Na otvorenom imamo discipline "FITA" i "900 krugova".
Disciplina FITA je olimpijska disciplina, a održavaju se svijetska, kontinentalna, regionalna i državna prvenstva.
U disciplini FITA gađa se na 4 daljine po 36 strelica u serijama od po 6 strelica na dugim i po 3 strelice na kratkim daljinama. Nakon otpucane svake serije natjecatelji odlaze do meta, upisuju pogotke, vade strelice iz meta i vraćaju se na liniju gađanja. Djevojčice i dječaci upisuju pogodke Seniori, veterani i juniori gađaju na 90, 70, 50 i 30 metara, a  seniorke, veteranke, juniorke i kadeti gađaju na 70, 60, 50 i 30 metara. Dječaci i djevojčice gađaju na 50, 40, 30 i 20 m.
Lica (meta otisnuta na papiru) su promjera od 122 cm za 90, 70 i 60 m, te 80 cm za daljine 50 i 30 m.
Lice ima 10 koncentričnih krugova s vrijednošću od 1 do 10 bodova i otisnuti su u 5 boja.
Natjecatelji gađaju s jedne linije svi odjednom ili u dvije ili tri grupe u ograničenom vremenu od 4 minute za seriju od 6 strelica ili 2 minute za seriju od 3 strelice.
Dvoranska natjecanja se odvijaju u pogodnim dvoranama u zimskom periodu, po istim FITA pravilima ali se gađa sa 18 ili 25 metara ili kombinirano. Lica su, ovisno o daljini, promjera 40 ili 60 cm.
Disciplina "900 krugova" razlikuje se od discipline FITA po tome što se gađa na 60, 50 i 40 metara s po 30 strelica po daljini. U toj disciplini dječaci i djevojčice gađaju na 40, 30 i 20 m. Na svim daljinama lica su od 122 cm.
Na svim ovim natjecanjima nastupaju streličari s olimpijskim, složenim (compound), golim i standardnim lukom.

> Poljsko streličarstvo

Poljsko streličarstvo u svijetu poznato kao Hunter & Field je vrlo popularna disciplina.
Natjecanja se odvijaju na otvorenom, u prirodi, kombinirano po livadama i šumama. Turnir se obično sastoji od dva kola. Svako kolo  ima 24 mete raspoređene u krugu (2 – 4 km) i postavljene na raznim udaljenostima od 5 do 60 metara, na što neravnijem terenu i numerirane su od 1 do 24 brojevima postavljenim pokraj meta. Jedno kolo (koje se prvo gađa) je obvezno s nepoznatim zadanim udaljenostima između mesta na kojem mora stajati streličar i mete, dok su na drugom kolu udaljenosti poznate.
Lica su tiskana u 4 dimenzije, od promjera 20, 40, 60 i 80 cm, a svako lice ima 5 koncentričnih krugova.
Turnir se odvija tako da grupe, od po 3 do 4 streličara u grupi iz različitih klubova ili država, krenu u isto vrijeme s nekog broja mete i tako šetajući na svakoj meti otpucaju po 3 strelice, upišu pogotke, vade strelice iz mete i tako redom dok ne prođu cijeli krug od 24 mete. Nakon toga idu u istim ili izmjenjenim grupama na drugo kolo. Broj grupa ovisi o broju natjecatelja na turniru.
Na takvim turnirima nastupaju natjecatelji s olimpijskim, složenim (compound) i golim lukom.
Također se održavaju svijetska, europska (kontinentalna) i državna prvenstva.

> 3D streličarstvo

'Lovac' vadi strelice iz PLASTIČNOG vepra 3D streličarstvo je kod nas novija disciplina, dok je u svijetu mnogo popularnija i masovnija. Ta je disciplina vrlo slična poljskom streličarstvu, a glavna je razlika što se ovdje gađaju plastične figure raznih životinja u naravnoj veličini, a ne u mete i papirnata lica s krugovima.
Postoje figure jelena, srndaća, medvjeda, muflona, vuka, pantere, svisca, purana, lisice itd. itd.
Figure (plastične životine) se postavljaju u ambijentu u kojem i inače žive, u pozama kakvim ih možemo vidjeti u prirodi i tako kako bi ih mogao vidjeti lovac. U jednom krugu postavlja se 40 različitih figura numeriranih vidljivim brojevima pokraj figura od 1 do 40.
3D natjecanja se odvijaju tako da streličari u grupama, od 3 do 4 u grupi iz različitih klubova ili zemalja idu od figure do figure i gađaju svaku figuru samo s jednom strelicom. Odlaze do figure, upisuju pogotke, vade strelice i odlaze do slijedeće figure.
Na tim natjecanjima natječu se streličari s više vrsta lukova, među kojima je i lovački.
Iz ovog kratkog opisa vidljivo je da je 3D disciplina zapravo imitacija lova. Napominjemo IMITACIJA, jer na taj način ljudi koji imaju lovačkog duha i žele se baviti "lovom" vrše "odstrel" na plastičnim figurama čuvajući žive životinje. To je u duhu zelenog pokreta, a ne kosi se s lovačkim pravilnicima, jer naši klubovi i naš savez su sportske organizacije, a ne lovačke.
U ovoj disciplini se održavaju kontinentalna prvenstva, a treba napomenuti da je Prvo Europsko prvenstvo održano u Hrvatskoj, u Poreču 1997. godine.